taal is:nl

Mikkeller

 

 

U denkt misschien: met een keuze uit meer dan 700 bieren van zo’n 100 brouwerijen is het vast een moeilijke opdracht om één brouwer te selecteren om als eerste op deze blog te vermelden. Heel juist! Alhoewel… lang heb ik eigenlijk niet moeten nadenken of twijfelen. Hier gaan we:

 

 

Mikkeller:

 

 

In 2006 was Mikkel Borg Bjergsø nog een wiskunde- en wetenschappenleraar die begon te experimenteren met hop, mout en gist in zijn keuken in Kopenhagen. Vandaag exporteert hij zijn bier naar 40 verschillende landen en wordt hij internationaal erkend als een van de meest innovatieve en uitdagende brouwers in de wereld.

 

De toonaangevende website www.ratebeer.com vermeldt 3 van zijn bieren op hun lijst met 50 beste bieren ter wereld. Hij maakt huisbieren voor toprestaurants als Noma (Kopenhagen, DK) en El Celler de Can Roca (Girona, ES). De internationale pers noemt hem de ‘cult’, ‘rock-’n-roll’ en ‘gipsy’ brouwer omwille van zijn inventiviteit en zijn constante ontwikkeling.

 

Jaarlijks brengt hij ongeveer 120 verschillende bieren op de markt. Deze bedenkt hij nog steeds in zijn keuken, maar de productie gebeurt vooral bij De Proefbrouwerij in Lochristi (BE), of hij gaat ter plaatse brouwen bij de beste microbrouwerijen van over de hele wereld.

 

Mikkeller brouwt bier dat uitdaagt en mensen raakt, door de best mogelijke ingrediënten te gebruiken en met gepassioneerde en getalenteerde mensen te werken, zowel binnen als buiten de bierwereld. Zo staat de kunstenaar Keith Shore in voor de vormgeving van de etiketten.

 

Mikkeller maakt kwaliteitsbier dat een volwaardig alternatief is voor wijn en champagne in de gastronomie. Mikkeller weigert bier te maken dat waterig en smaakloos is. In de wereld van Mikkeller dient bier om smaakpillen uit te dagen, op een bittere, kruidige, zure of fruitige manier.

 

Mikkeller weigert het rustig aan te doen, en is steeds bezig met nieuwe plannen en ideeën. Naast een brouwerij omvat Mikkeller cafés in Kopenhagen, Stockholm, San Francisco en Bangkok, een winkel, een cocktailbar (Mikropolis) en een restaurant gespecialiseerd in Smörrebröd (Øl & Brød) in Kopenhagen, en zij zijn de drijvende kracht achter de jaarlijkse Copenhagen Beer Celebration.